Cikkszám: 339
Szerző: Balogh Péter - Novotniné Dankó Gabriella (szerkesztők)
Leírás: Napjainkban Magyarországon a mezőgazdasági termelés értékének legfeljebb egyharmadát (34 % - át) teszi ki az állattenyésztés, míg Nyugat-Európában ez több mint 50 százalék. Az elmúlt évtizedben a sertésállományban is jelentős visszaesés volt tapasztalható: 2002-ben még több mint 5 millió sertés volt Magyarországon, jelenleg viszont 3 millió alatti az állomány létszáma. A kocák száma most 205 ezerre tehető, míg tíz éve 38l ezer volt. Magyarországon kisebb a sertésszaporulat, lassú a tömeggyarapodás, később lesznek vágásérettek a sertések, gyenge a takarmányhasznosítás. A gazdaságos sertéstenyésztés és sertéshús-előállítás egyik alapja a szaporulat, amely az iparszerű üzemi viszonyok mellett a kisgazdaságokban is igényli a modern és szakszerű szaporodásbiológiai ellátást. A hazai gyakorlati és tudományos életben ismert szakemberek segítségével összeállított könyv a kocatartás és a malacnevelés témakörében összefoglalja az elmúlt évtizedekben megjelent újabb kutatási eredmények ismeretanyagát a magyarországi tapasztalatokra alapozva. A könyv hiányt pótló információs anyaga segítséget nyújthat a gyakorló szakemberek számára a mindennapi döntéseik meghozatalában is. A szerzők közös célja, hogy a jövőben olyan minőséget állítsunk elő a magyar sertéságazatban, amely a hazai és exportpiacokon is megállja a helyét.
Terjedelem: 280 oldal
ISBN: 9786155224447
Méret: B5
Súly: 900 gramm
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Tartalomjegyzék:
Előszó 9
1. A kocatartás és a malacnevelés világ-és nemzetgazdasági jelentősége, helyzete 11
napjainkban (Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Popp József, Dr. Szűcs István)
1.1. A nemzetközi környezet jellemzése (Dr. Popp József) 11
1.2. A kocatartás és a malacnevelés magyarországi helyzete (Dr. Popp József) 14
1.3. A sertéstenyésztés vállalatgazdasági jelentősége 19
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Szűcs István)
Irodalom 20
2. A termelésre történő berendezkedés 21
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Rozgonyi Géza, Dr. Szűcs István)
2.1. Üzemforma, szervezeti keretek, integráció 21
2.2. Befektetett eszközök, föld 22
2.2.1. Föld-, illetve takarmánytermőterület-igény 23
2.3. A kocatartás és a malacnevelés épületei és üzemeltetésük 24
2.3.1. Vemhesítő épület 25
2.3.2. Kocaszállás 27
2.3.3. Fiaztató 32
2.3.4. Utónevelő (Battéria) 38
2.3.5. Szellőzési rendszerek 43
2.3.6. Fűtési rendszerek 48
2.3.7. Etetési rendszerek 50
2.3.8. Telepirányítási szoftverek (Sertéstenyésztési információs rendszer) 54
2.4. Forgóeszköz-szükséglet 57
2.5. Munkaerőigény 58
2.6. Üzemi, termelési méretek 59
Irodalom 61
3. A fajtaválasztás/genetika mint technológiai elem a kocatartásban és
a malacnevelésben (Novotniné Dr. Dankó Gabriella, Dr. Komlósi István) 63
3.1. A sertések küllemi sajátosságai és küllemi bírálata 63
3.2. A sertések reprodukciós értékmérő tulajdonságai 68
3.3. A Magyarországon használt fontosabb anyai jellegű sertésfajták jellemzői és értékmérői 72
3.4. A Magyarországon használt fontosabb apai jellegű sertésfajták jellemzői és értékmérői 75
3.5. Régi hazai sertésfajta, a mangalica 78
3.6. Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben 80
3.6.1. Fajtatiszta tenyésztés a sertéstenyésztésben 80
3.6.2. A keresztezési eljárások alkalmazása a sertéstenyésztésben 82
3.7. Magyarországon napjainkban lévő néhány külföldi hibrid jellemzői 89
3.8. A fajta-(hibrid-) választás szempontjai 93
Irodalom 95
4. Tartástechnológia és takarmányozás mint technológiai elem a kocatartásban és
a malacnevelésben (Nagy Sándor, Rácz Tibor, Gorzás János, Novotniné Dr. Dankó Gabriella) 97
4.1. A tenyészkocasüldők tartása, nevelése, takarmányozásal 97
4.2. A tenyészkansüldők tartása, nevelése, takarmányozása 99
4.3. A tenyészkanok elhelyezése, takarmányozása 100
4.4. A tenyészkocák elhelyezése, takarmányozással 101
4.4. 1. A vemhes kocák tartása, takarmányozása 103
4.4.2. A szoptató kocák tartása, takarmányozása 104
4.5. Az újszülött és a szopós malacok gondozása 106
4.5.1. Az újszülöttkori malacelhullás okai (Irodalmi összefoglaló) 107
4.5.2. Egy sertéstelep tenyészistállójának bemutatása 113
4.6. A malacok utónevelése, a választott (battériás) malacok tartása, takarmányozása 116
5. A sertés szaporításának technológiája 119
(Nagy Sándor, Rácz Tibor, Gorzás János, Novotniné Dr. Dankó Gabriella)
5.1. A koca ivari ciklusa, ivarzási tünetek, az ivarzásra ható környezeti tényezők 119
5.2. Az ivarzók kiválogatása 121
5.3. A sertés mesterséges termékenyítése 122
5.3.1. Spermavétel, ondóbírálat, a sperma eltarthatósága 122
5.3.2. Az ivarzó kocák inszeminálása 124
5.4. Visszaivarzás 125
Irodalom 126
6. Állategészségügy és telepi higiénia mint technológiai elem a kocatartásban 127
és a malacnevelésben (Prof. Dr. Egri Borisz)
6.1. A környezeti tényezők hatásai a sertések életműködéseire, az alkalmazkodás* 127
6.2. Egészség, betegség (kórok, kórokozó) 129
6.2.1. A betegség kialakulását befolyásoló tényezők 129
6.3. A sertéstelep higiéniai rendje, valamint a malac- és a süldőnevelés higiéniai sajátosságai 130
6.4. Az istállóklíma vizsgálata 133
6.5. A takarmányozás higiéniai problémái 134
6.5.1. Avasodás 134
6.5.2. Mikotoxikózisok 135
6.6. Az itatás higiéniája 137
6.6.1. A sertések ivóvízigénye 137
6.6.2. A víz keménységi foka 137
6.6.3. Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata 138
6.7. A fertőző betegségek megelőzése 138
Irodalom 140
6.8. Állomány-egészségügyi felügyeleti terv sertéstelepre (Dr. Mile Sándor) 141
7. A kocatartás és a malacnevelés jövedelmezőségére ható tényezők 177
(Dr. Balogh Péter, Dr. Nábrádi András, Dr. Szűcs István)
7.1. Az ágazat hozamai és termelési értéke 177
7.2. A termelési költségek és az önköltség struktúrája 180
7.2.1. Anyagköltség 181
7.2.2. Személyi jellegű költségek 183
7.2.3. Felosztott költségek 184
7.2.4. Az amortizáció és a fenntartás költségei 184
7.2.5. Egyéb közvetlen költségek 184
7.2.6. Általános költségek 184
7.3. A kocatartás és a malacnevelés jövedelmezősége és hatékonysága 185
8. A kocatartás és a malacnevelés versenyképességét meghatározó tényezők hatásainak
számszerűsítése (Béládi Katalin, Kertész Róbert) 187
8.1. Költség- és jövedelemadatok 187
8.2. Az állattenyésztési ágazatok költség- és jövedelemhelyzete 195
Irodalom 206
9. A koca- és a malactartás hatósági, jogszabályi keretei (Dr. Metzger Szilvia) 207
9.1. A jogi szabályozás szintjei 207
9.2. A koca- és a malactartás állatjóléti szabályai 215
9.3. A koca- és a malactartással kapcsolatos egyéb jogszabályi előírások 233
Irodalom 237
Jogszabályi jegyzék 237
Internetes források 238
10. A kocatartás és malacnevelés versenyképességét meghatározó tényezők
modellkalkulációi (Dr. Balogh Péter, Pocsai Krisztina, Soltész Angéla, Dr. Szőlősi László) 239
10.1. A technológiai paraméterek változásának hatása a választott malacok számára
a különböző méretű telepeken 240
10.2. A technológiai paraméterek változásának hatása a kibocsátott süldők számára a különböző
méretű telepeken 244
10.3. A földbérleti díj és a földterület értékének vizsgálata 264
10.4. A sertéságazat hozamai és termelési értéke 271
10.5. A sertéságazat termelési költségei 274
10.6. Jövedelem és jövedelmezőségi mutatók vizsgálata 278
Legyen Ön az első hozzászóló!